Verotarkastus

Verotarkastuksella verohallinto selvittää, onko sille annettu oikeat ja riittävät tiedot verotuksen toimittamiseksi ja maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. Tarkastuksessa tutkitaan verovelvollisen toiminnan laatu ja laajuus sekä se, miten toiminta on merkitty kirjanpitoon ja onko kirjanpidon tiedot ilmoitettu oikein verohallinnolle.Ymmärrettävästi verotarkastuksella ja muulla verovalvonnalla on takanaan vahva yhteiskunnallinen intressi varmistaa verolakien mukaisen veron kertyminen veronsaajille ja verorasituksen jakaantuminen verovelvollisten kesken. Hyvä verotarkastustapa on verohallinnon yleisohje, jonka mukaan verotarkastus tulee toimittaa ammattitaitoisesti, luotettavasti ja tasapuolisesti.

Lähtökohtaisesti on selvä ja verottajan tulee pyrkiä tasapuolisiin ja verolakiin perustuviin verotuspäätöksiin. Siitä huolimatta on olemassa virheellisiä päätöksiä, tulkinnanvaraista ja epäyhtenäistä verotuskäytäntöä etenkin uusien säännösten soveltamisessa sekä havaittavissa jopa tavoitteellista tulkinnallisuutta esimerkiksi valtioiden välisessä verokilpailussa.

Vaikka yritys pyrkii hoitamaan kaikki asiat viimeisen päälle lain mukaisesti, saatetaan verotarkastus kokea vaikeaksi tilanteeksi ja sitä se joskus onkin. Ennen varsinaista tarkastusta verotarkastaja selvittää verovelvolliselta saatuja vuosi- ja kausivalvontailmoituksia, verojen maksuun ja perintään liittyviä tietoja, kertyneitä vertailutietoja, toimialaan liittyvää verotuskäytäntöä jne. Etukäteen saatetaan myös ottaa tarkasteluun kirjanpitoaineistoa sähköisessä muodossa (IT-verotarkastus). Varsinaisen verotarkastuksen vaiheita yleensä ovat alkukeskustelu, aineiston tarkastus ja mahdollinen opastus ja ohjeistus sekä viimeisenä on loppukeskustelu, jolloin tarkastuksessa esiin nousseisiin kysymyksiin haetaan myös selvityksiä ja vastineita. Tarkastuksen kohteena voi olla kirjanpidon lisäksi kaikki verovelvollisen toimintaan liittyvät dokumentit ja hallinnassa olevat aineelliset tai aineettomat hyödykkeet ja omaisuus. Tarkastuksessa saatetaan kirjoituspöytätyön lisäksi katsastaa kaikkea mahdollista.

Tarkastustilanteessa voi olla eduksi, jos verovelvollisen etua varmistamassa olisi mukana yritysverotuksen asiantuntija. Verotuksessa on paljon tulkinnallisia kysymyksiä ja myös mahdollisuus väärinkäsityksiin. Vaikka asiat yleensä on hyvä selvittää mahdollisimman suoraan ja viivytyksettä, tulee myös tilanteita, jolloin selvittäminen on keskustelun sijasta syytä tehdä kirjallisena ja varata selvityksen tekemiseen riittävä aika. Tällaiset perehtymistä ja erityistä huolellisuutta edellyttävät asiat on tunnistettava jo keskustelutilanteessa.

Edelleen, mikäli lopulliseen verotarkastuskertomukseen sisältyisi verovelvolliselle epäedullisia, virheellisiä tai tulkinnanvaraisia kannanottoja ja verotusehdotuksia, auttaa vastineen ja mahdollisen oikaisuvaatimuksen laatimisessa merkittävästi, jos vastineen laatija tai siinä avustava henkilö on ollut mukana jo tarkastusprosessissa.

 

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä, niin jatketaan keskustelua!