Talousdiagnoosit digisti?

Olen itse käyttänyt useamman vuoden sähköisiä taloushallinnon ohjelmia ja hyödyntänyt niissä olevaa automaatiota. Olen sitä mieltä, että sähköisen taloushallinnon ohjelmat ovat pelastaneet monet kirjanpitäjät sekä yrittäjät tylsältä rutiinityöltä, jota perinteinen paperinen kirjanpito väistämättä aiheuttaa.  Hyviä puolia näistä ohjelmista löytyy valtavasti; enää ei tarvitse metsästää kadonneita kuitteja, tiedot löytyvät yhdestä paikasta ympäri vuorokauden, kaksinkertainen työ on hävinnyt, työnjako asiakkaan tilitoimiston välillä on joustavaa jne. Vanhaan en enää palaisi. 

Olen seurannut kirjoittelua ja markkinointia nykyaikaisista taloushallinnon ohjelmista. Vähän sellainen mielikuva saattaa satunnaiselle lukijalle jäädä, että ohjelmat ja automatisaatio hoitaa lähes kaiken ja kirjanpitäjät vain seurailevat kahvikuppi kourassa myyntien ja ostojen vilistämistä läpi automaation ja tilikauden lopussa nappia painamalla syntyy tilinpäätös. Todellisuudessa se ei mene niin, ei ainakaan pitäisi mennä.

Ammattitaitoinen tilinpitäjä ei luota täysin automaation vaan perusteellisena ja tarkkana ihmisenä hän haluaa tietää mistä ja miten nämä tiedot ovat muodostuneet. Hän tietää että automaation tarkoitus on helpottaa ja tehostaa työtä, mutta hänen ammattitaitoaan ja kokemustaan se ei korvaa.

En minä ainakaan menisi sellaiselle ”lääkärille”, jossa kertoisin vaivani automaatille, joka välittäisi tiedot edelleen ”Diagnoosit Digisti -ohjelmaan” ja tämä järjestelmä tekisi diagnoosin ja lähettäisi tarvittavat sähköiset reseptit apteekkiin ja sairaslomatodistuksen työnantajalle. Kyllä minä ainakin haluaisin tavata ihan oikean ihmislääkärin, joka kokemuksellaan ja ammattitaidollaan arvioisi järjestelmän tuottaman diagnoosin oikeellisuuden.

Sähköinen taloushallinto ja automaatio ovat hyviä asioita, mutta muistetaan, että ammattitaitoinen kirjanpitäjä ja hyvä tilitoimisto on kuitenkin paras vakuutus oikein tehdylle kirjanpidolle.

 

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä, niin jatketaan keskustelua!